Máte rádi klasické zapečené tousty, jak je znáte nebo jste se rozhodli vyzkoušet něco netradičního? Co třeba zabrousit do francouzské či americké kuchyně? Máme pro vás pár tipů, jak obohatit snídaňové menu něčím novým!
Trocha historie
Pokud budeme pátrat v dějinách, zjistíme, že první tousty se datují zhruba do dob 10 000 let před naším letopočtem – tedy ve stejné době, kdy lidé začali péct chleba. Samotný název „toast“ pak vznikl o něco později – v dobách Římské říše. Název vznikl ze slova „tostum“, což v překladu znamená „hořet“ nebo „pálit“.
Klasické toasty, jak je známe
Na plátek toastového chleba namažte máslo, položte pátek šunky, plátek sýra, případně nakrájejte cibuli. Přiklopíte druhým plátkem chleba, vložíte do toustovače a za pár minut je hotovo. Čím si však tuhle klasickou pochoutku ozvláštnit? Do toustu přidejte pár listů medvědího česneku!
Sladké francouzské tousty
Při přípravě sladkých francouzských toustů nebudete potřebovat žádné elektrospotřebiče do kuchyně, tedy aspoň ne ty malé. Naopak budete potřebovat sporák a pánev. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko, špetku soli, vanilku a cukr a na pánvi si rozpusťte máslo. Plátky toustového chleba namočte z obou stran do připravené vaječné směsi – jen ale na dobu 15 sekund, aby se vám toust zcela nerozmočil. Poté jej opečte na rozehřátém másle, polijte javorovým sirupem a pocukrujte. Můžete pak podávat buď s karamelizovaným jablkem nebo třeba s marmeládou.
Tip: pokud vám chybí hrnce či pánve, mohla by se vám hodit špičková sada nerezového nádobí poctivé české kvality!
Francouzské tousty podruhé – tentokrát naslano!
Plátek toustového chleba tentokrát potřete majonézou a položte na něj kolečko mozzarelly a šunky. Osolte a opepřete, přiklopte druhým plátkem toustového chleba a odkrojte okraje. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce a opatrně v něm obalte připravený toust. Poté jej rovněž opečte na másle na pánvi.
Americké sýrové tousty
Jednoduché, rychlé, výtečné – rozmíchejte vajíčko se smetanou nebo mlékem. Podle chuti osolte a opepřete a do směsi pak přidejte kari a papriku. Toustový chleba pak pouze obalte v této směsi, nechte jej pár vteřin nasáknout a opečte na pánvi. Těsně předtím, než bude toust hotov, na něj vložte plátek sýra, který se krásně stihne roztéct. Dobrou chuť!
Tip na závěr – plánujete piknik nebo rodinný výlet a připravili jste tousty jako svačinu? Pak se vám bude hodit termotaška na potraviny, díky které zůstanou tousty déle teplé!