DomůZahradaÚžasný NÁDCHOVNÍK! 6 způsobů, jak využít sílu této voňavé rostliny

Úžasný NÁDCHOVNÍK! 6 způsobů, jak využít sílu této voňavé rostliny

Poznejte účinky a příjemnou vůni nádchovníka. Pěstujte ho a využívejte jeho sílu naplno.

  1. Pomohou čerstvé listy

Pokud budete cítit, že na vás „něco leze“ či vás trápí rýma, tak stačí, že pár lístků rozmačkáme v ruce a takto se nadýcháte jejich vůně. Vůně pomůže uvolnit nosní dutiny.

  1. Inhalování

Stejně účinná je i inhalace. Postačí, když do misky s horkou vodou přidáte nalámané lístky nádchovníka apod hrubším utekárom vdechujete.

  1. Pro lepší vzduch

Odvar z nádchovníka můžete dát i do aromalampy pro zpříjemnění a zlepšienie ovdzušia doma.

Příjemná vůně někomu připomíná směs máty a meduňky, jinému štiplavější kombinaci dobromysli, tymiánu a terpentýnu.

  1. Na čaj a výluh

Čaj je velmi jednoduchý. Pár lístků zalijte horkou vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Čaj můžete ochutit medem. Popíjejte ho teplý.

Odvar z něj využívá k urychlení hojení drobných ran či popálenin. Postačí vám polovina šálky listů, které zalijete horkou vodou a necháte vychladnout. Potom přecedíte a výluhem omývá poraněné či popálené místo.

  1. Domácí mast

Potřebujete: kokosový olej nebo čistou živočišnou mast, listy nádchovníka

Příprava je velmi jednoduchá. Do rendlíky dejte na sporák rozpustit kokosový olej nebo sádlo a přimíchejte listy nádchovníka, které můžete trošku podrtit v rukách. Důkladně promíchejte a potom nechte vychladnout. Vychladlou směs odložte do lednice a druhý den ji opět ohřejte. Následně ho přeceďte, abyste ho zbavili listů a mast dejte do čistého skleněného poháru či nádoby. Důkladně uzavřete a skadujte ve dvířkách chladničky. Používejte při nachlazení k potírání nosu či hrudníku.

  1. Domácí sirup z nádchovníka

Potřebujete: cca 40 lístků nádchovníka. 1 větší citron, 1 kg cukru, vodu

Do hrnce dejte lístky a zasypte jejich cukrem. Citron nakrájejte na kolečka a také přidejte do hrnce. Zalijte vodu tak, aby hladina pola asi půl centimetru nad cukrem. Nechte odstát 1 den.

Pak vařte 3 hodiny a občas promíchejte. Po uvaření přeceďte přes sítko a med ještě horký naplňte do lahví a důkladně uzavřete. Používejte do čaje při nachlazení a chřipce.

- Advertisment -spot_img

Mohlo by se vám líbit