Poznejte účinky a příjemnou vůni nádchovníka. Pěstujte ho a využívejte jeho sílu naplno.
- Pomohou čerstvé listy
Pokud budete cítit, že na vás „něco leze“ či vás trápí rýma, tak stačí, že pár lístků rozmačkáme v ruce a takto se nadýcháte jejich vůně. Vůně pomůže uvolnit nosní dutiny.
- Inhalování
Stejně účinná je i inhalace. Postačí, když do misky s horkou vodou přidáte nalámané lístky nádchovníka apod hrubším utekárom vdechujete.
- Pro lepší vzduch
Odvar z nádchovníka můžete dát i do aromalampy pro zpříjemnění a zlepšienie ovdzušia doma.
Příjemná vůně někomu připomíná směs máty a meduňky, jinému štiplavější kombinaci dobromysli, tymiánu a terpentýnu.
- Na čaj a výluh
Čaj je velmi jednoduchý. Pár lístků zalijte horkou vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Čaj můžete ochutit medem. Popíjejte ho teplý.
Odvar z něj využívá k urychlení hojení drobných ran či popálenin. Postačí vám polovina šálky listů, které zalijete horkou vodou a necháte vychladnout. Potom přecedíte a výluhem omývá poraněné či popálené místo.
- Domácí mast
Potřebujete: kokosový olej nebo čistou živočišnou mast, listy nádchovníka
Příprava je velmi jednoduchá. Do rendlíky dejte na sporák rozpustit kokosový olej nebo sádlo a přimíchejte listy nádchovníka, které můžete trošku podrtit v rukách. Důkladně promíchejte a potom nechte vychladnout. Vychladlou směs odložte do lednice a druhý den ji opět ohřejte. Následně ho přeceďte, abyste ho zbavili listů a mast dejte do čistého skleněného poháru či nádoby. Důkladně uzavřete a skadujte ve dvířkách chladničky. Používejte při nachlazení k potírání nosu či hrudníku.

- Domácí sirup z nádchovníka
Potřebujete: cca 40 lístků nádchovníka. 1 větší citron, 1 kg cukru, vodu
Do hrnce dejte lístky a zasypte jejich cukrem. Citron nakrájejte na kolečka a také přidejte do hrnce. Zalijte vodu tak, aby hladina pola asi půl centimetru nad cukrem. Nechte odstát 1 den.
Pak vařte 3 hodiny a občas promíchejte. Po uvaření přeceďte přes sítko a med ještě horký naplňte do lahví a důkladně uzavřete. Používejte do čaje při nachlazení a chřipce.